Uncategorized

De diamant

“Pressure makes diamonds”, het is een bekende uitdrukking. Maar wat is een diamant nu eigenlijk, en wat kun je er allemaal mee? Is het, zoals de uitdrukking doet vermoeden, samengeperst steen? En waarom zijn ze zo beroemd?

Wat is een diamant?

Diamant betekent letterlijk ‘onverslaanbaar’. Een diamant is namelijk zo hard dat het bewerken ervan niet voor iedereen is weggelegd. Het bestaat uit verschillende atomen die in drie dimensies verbonden zijn, dit maakt dat diamanten eigenlijk onverwoestbaar zijn. Het is het hardste materiaal wat op aarde voorkomt. En ja, eigenlijk is diamant samengeperst steen. Het wordt vaak zo’n 3000km onder het aardoppervlak gewonnen, of waar het aardoppervlak vroeger zo hoog was.

Beroemd

Omdat een diamant zo hard en moeilijk te bewerken is, is het materiaal wereldberoemd geworden. Want voor de meeste dingen geldt; hoe unieker hoe duurder. Men kan tegenwoordig diamant wel enigszins namaken, maar het zal nooit een natuurlijke diamant kunnen evenaren.

Beroemde diamanten

Beroemde diamanten zijn vooral grote diamanten, of diamanten met een bijzondere kleur. Neem nu de ‘Amsterdam-diamant’. Dat is een zwarte diamant, van 6,7 gram. Deze diamant is zo bros dat hij niet te bewerken is. Het lijkt eigenlijk gewoon op een stuk zwart glas, want ook de lichtbreking ontbreekt bij deze diamant. De ‘Stuart-diamant’ is in Nederland een erg beroemde diamant, hij behoort namelijk tot het Koningshuis. In 1960 heeft Willem III hem gekocht en sindsdien wordt hij regelmatig gedragen, bijvoorbeeld aan een collier.

Bewerking

Een diamant kun je alleen bewerken met speciaal gereedschap. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van een bronzen zaagblad wat bedekt is met een laag diamantpoeder. Een diamant kun je dus alleen bewerken door gebruik te maken van diamant. Je kunt diamanten ook kloven, net zoals je hout voor in de kachel klooft. Dit is uiteraard veel minder precies niet mooi voor in sieraden.

Alternatieven

Vind je een diamant toch iets te prijzig? Er zijn voldoende alternatieven die wel aan diamanten doen denken, maar niet de hoofdprijs kosten. Denk hierbij aan zirkonia, saffier of moissaniet.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *